Het bestuur


Voor het goede verloop van de wekelijkse markten en voor de organisatie van de markt, zorgt de marktvereniging, die al in oktober 1906 werd opgericht. Het uitvoeren van de wekelijkse werkzaamheden gebeurde toen door het bestuur van die vereniging, geholpen door de leden van de marktvereniging.


Op bovenstaande foto ziet u het bestuur van de marktvereniging en de leden van de marktcommissie omstreeks 1930.

Opvallend was dat de meeste heren op de foto zeer trouw lid waren en zich jarenlang inspanden voor de wekelijkse markt op vrijdagmorgen.

Koeien


De wekelijkse biggenmarkt en de maandelijkse veemarkt. In 1950 kwamen steeds minder van dit soort koeien en biggenmarkten voor. Hier ziet u een foto van de grote jaarlijkse verlotingsmarkt waar vroeger extra vee werd aangevoerd. Twee koeien (pinken) hebben een wit papier een hun kop gekregen, hetgeen betekende dat ze zijn aangekocht als prijzen voor de verloting.


In de beginjaren van de vorige eeuw bestond de Vordense weekmarkt hoofdzakelijk uit aanvoer van kalveren, koeien, kippen en biggen. Achtste van links is de heer W.J.Thate van kasteel Den Bramel. Hij beheerde van 1906 tot 1929 het secretariaat van de marktvereniging. Aansluitend werd hij voorzitter en deze laatste functie bekleedde hij tot 1950.

Verlotingsmarkt


Alleen voor de jaarlijkse verlotingsmarkt werden de koeien nog van stal gehaald. De eerste najaarsverloting was al in 1907. Er werden in dat jaar in totaal 10.000 loten verkocht ter waarde van 50 cent per stuk. In totaal waren er 300 prijzen waaronder 4 koeien, 5 varkens en een fiets.

Tramlijn


De markt op vrijdagochtend is in volle gang. Aan de tramlijn op de voorgrond te zien is deze foto waarschijnlijk in het jaar 1930 gemaakt.


50 jaar


Op 5 oktober 1956 bestond de marktvereniging 50 jaar. Ter gelegenheid daarvan werd op 4 oktober van dat jaar een jubileummarkt gehouden. Deze foto is op die dag gemaakt.


110 jaar


Op vrijdagochtend 14 oktober 2016 werd het 110 jarig bestaan van de Vordense weekmarkt gevierd. Ik maakte daar foto's, u vindt ze hier en hier. Ik wens u heel veel kijkplezier.